Bildiyiniz kimi, qazanların bir çox növləri var. Bu müxtəliflikdə qazanların istehsal olunduğu materialların payı kifayət qədər böyükdür. Materiallar qazanların xüsusiyyətlərini də müəyyən edir. Bundan əlavə, bəzi yeməklərin dad qazanması üçün xüsusi qazanlarda hazırlanması çox vacibdir. Məsələn, tava və düyü qazanının bir-birindən fərqli xüsusiyyətləri olmalıdır. Bundan əlavə, makaron qazanı şorba qazanından bəzi keyfiyyətlərinə görə fərqlənir. Ümumi mənada önə çıxan qab növlərini aşağıdakı kimi sadalaya bilərik: Polad Qazanlar Tökmə Qazanlar Titan Qazanlar Qranit Qazanlar Yuxarıda göstərilənlərin hər biri qab-qacaq növlərinə daxildir və bir çox mətbəxlərdə bu tip qazanlara öz xüsusiyyətlərinə görə rast gəlinir. Mətbəxlərdə tez-tez istifadə edilən qazan növlərindən biri olan polad qazanlar keyfiyyətli quruluşları ilə ön plandadır.